Dopust je dolžnost

Gili IslandsPoletje – komaj ga čakamo, a kaj, ko hitro mine. In pogosoto se mi zdi, da imajo ljudje po dopustu še manj energije, kot pred njim. Poslušam, kako jih je delo počakalo, kako so se cel ponedeljek in torek prebijali skozi goro elektronske pošte….

Ko sem pred leti svojim sodelavcem predlagala, da naj vzamejo poleti 3 tedne dopusta, so me čudno gledali. “Kaj pa bom za praznike, pa pozimi, pa kaj se vse lahko zgodi,…”, so bili pogosti komentarji.

Res je, obstajajo tudi oddelki in službe, kjer si 3 tedne dopusta ni mogoče privoščiti. A če imate le možnost, so moji razlogi za najmanj 3-tedensko odsotnost sledeči:

- Če greste zgolj za en teden, je kot da ne bi šli. Pred dopustom boste divje delali, da bi vas čim manj pričakalo, ko se vrnete in ste za to utrujeni še bolj kot bi bili po normalnem tednu. Ker boste odsotni zgolj en teden in če se nujna situacija ne bo pripetila v ponedeljek, je velika verjetnost, da vas bo vse od tega tedna počakalo. Ko se vrnete, boste tudi ta teden delali dvojno in izničili vse prednosti dopusta.

- Če si vzamete dva tedna dopusta, je verjetnost počitka večja. Pred dopustom boste še vedno trdo delali, a pričakalo vas bo manj stvari, ko se vrnete. Tudi boste imeli en teden za odklapljanje, ko boste z mislimi še v služi in en teden za počitek in spraznitev možganov. Če vas seveda ne zmoti kak služben klic ali ste odvisni od e-maila.

- Če si vzamete tri tedne dopusta, se sprosti pot novim idejam. Verjetnost obilice dela pred dopustom je precej enaka kot pri dveh tednih, saj več kot toliko nujnih in pomembnih stvari ni. Prvi teden dopusta boste z mislim še v službi. Drugi teden bodo možgani in celo telo dojeli, da ste na dopustu in se bo sprostilo. Verjetno boste utrujeni bolj kot prvi teden. Po tednu dni bo telo že malo prišlo k moči, možganom pa bo tudi dolgčas. Začeli bodo razmišljati in ker ne bodo pod pritiskom, znajo iztuhtati kako novo idejo. In kako bo v službi – sodelavci in vodja bodo od prvega dne vedeli, da nujne stvari ne morejo čakati tri tedne in jih bodo uredili. Pomembne stvari ste načrtovali in imate zanje čas ali pa ste jih naredili pred dopustom. Tako da se vrnete v delavnik, ki je dokaj normalen in ne pokurite vseh atomov energije že takoj prvi ponedeljek.

Nemogoče? Verjamem. Neizvedljivo? Verjetno. Pametno? Vsekakor. Pa lep dopust.