Kaj pa če nas je strah?

Ko sem bila še manjša in sem se bala teme, mi je nona rekla “Strah je votel, okoli ga pa nič ni”. Ne samo, da nisem povsem razumela te besedne igre, bila sem tudi jezna in prizadeta, ker mojega strahu ni vzela resno. Danes vem, da je hotela pomagati, mi pokazati situacijo z druge plati, a v tistem trenutku nisem razumela.

1. Sprejemanje

Zato je prvi korak za premagovanju strahov (lastnih, vaših sodelavcev ali otrok), dopustiti možnost, da je strah v njihovih očeh realen. Kot vedno pri delu z ljudmi sprejemanje ne pomeni tudi strinjanje. A če poskušamo zanikati, da nas je nečesa strah, moč strahu naraste in začnemo se boriti. Sami s seboj ali z drugimi.

Če vam sodelavec pove, da je prodajati stvari grozno, mu torej ne naštejte vseh argumentov, zakaj to ni tako. Sprejmite, da on res tako vidi stvari.

2. Raziskovanje

Pri svojem delu opažam, kako hitro si ustvarimo mnenje, ne da bi povprašali, kaj je sogovornik s tem mislil. Na ta način pogosto usmerimo našo energijo na napačno zadevo.. Strah pogosto popači in posploši sliko. Z vprašanji lahko bolj natančno določimo, kaj je tisto, česar nas je strah.

Pri prejšnjem sodelavcu lahko skozi pogovor ugotovite, da rad dela z ljudmi, je dober v grajenju odnosov, le klicanje strank ga skrbi, ker se boji, da bodo stranke neprijazne. Če bi se to zgodilo, bi se počutil izjemno slabo.

3. Podpora

Neuspeh, kritika ali izguba statusa so najpogostejši razlogi za zavračanje sprememb. Skozi poklicno življenje si gradimo svojo podobo in neradi vidimo, da jo kaj opraska.

Pogosto ne vemo, kaj bi/bomo izgubili in tega nas je strah. Zato v takih situacijah potrebujemo podporo drugih, podporo vodje, da bo tudi ob nerodnih poskusih še vedno verjel v nas.

Če ima vaš sodelavec težave s klicanjem strank, storite to nekajkrat sami, on pa naj vas opazuje. Nato mu pomagajte, ko se mu zalomi, kadar kliče sam. Dobil bo izkušnjo, da se lahko počuti tudi dobro, ko so stranke klica vesele.

4. Majhni koraki

Sodelavcu, ki ima težave s klici naročiti, da mora vsak dan preklicati 20 strank je v njegovih očeh prava nočna mora. Določite aktivnosti, ki bodo že korak od obstoječega k želenemu stanju, a za sodelavca še obvladljivi.

Nekateri lahko preskakujejo 3 stopnice na enkrat, drugi ne. Pomembno je, da spoznamo in delamo v tempu posameznika.

5. Pohvala

Ob pristni pohvali smo ljudje bolj motivirani, zavzeti in tudi pogumni. Pri tem bodimo pozorni, da pohvalimo napredek, ne zgolj končni rezultat. Vključimo pohvalo v vsak majhen korak in napredek bo opazen.

Dodatne ideje za premagovanje strahov:

  • Botri

V sistemu internih botrov iz različnih oddelkov, saj je težave ali neuspehe lažje priznati nevpletenim.

  • Sladko-grenki zajtrk

Enkrat mesečno ob jutranji kavi in pecivu preverite, kaj ste se naučili iz neuspehov, in vaš tim bo premagal strah pred napakami.

  • (Ne)mogoče

Pojdite v trgovino, ter zahtevajte nekaj, kar veste, da ne obstaja. Občutek nelagodja bo po opravljeni nalogi zamenjal občutek zmagoslavja, da smo presegli svoje meje.

Ni me strah

Pa še to opozorilo – odrasli ljudje bodo redko priznali, da jih je strah. Poskušajte njihov strah začutiti, ne le nagovoriti.

Članek je bil objavljen v marčevski (2012) številki ŠIKa.

Image courtesy:office.microsoft.com/en-us/images/