Zakaj delaš, vodja?

Moja 3,5 letna nečakinja me pogosto vpraša: “Nataša, zakaj hodiš v službo?”. Prvi meni logičen, a ne prav inspirativen odgovor je bil: “ker rabim dinčke”. A pri tem se mi je porajalo kup vprašanj. Je to res edini razlog? Kakšno sporočilo ji dajem s tem? Obsojena sem na tlako in življenje se začne po 17h? Pravzaprav bi delala kar delam tudi, če mi ne bi bilo treba služiti denarja. Zato ji sedaj povem, da hodim v službo iz istega razloga kot ona hodi v vrtec – ker rada hodim, ker se imam fino, sem s finimi ljudmi in se vsak dan kaj novega naučim. Zdi se mi, da je njej ta odgovor bolj logičen kot prvoten.

“Image courtesy of Image courtesy of pakorn / FreeDigitalPhotos.net

Če torej vodja pride na tlako od 9-17h in po tihem komaj čaka, da se začne življenje ob 17h ali čez vikend, nima interesa za vplivanje…, kako to občutijo sodelavci? Čutijo, da so motnja, ovira, problem na njegovi poti. Čutijo, da bi bil raje kje drugje. Tudi sami ne prepoznajo smisla v svojem delu in čakajo, da mine delavnik. Osredotočajo se na napake, ne na rezultate.

Če pa vodja dela s srcem, inspirira. Sodelavci vidijo žar v očeh in veselje do dela. Tudi ta zgled potegne, motivira. Čutijo, da so pomembni in da je to kar delajo, pomembno. Pri delu se znajo tudi zabavati in učenje je sestavni del dela. Okolje je kreativno in rojevajo se nove ideje. Ljudje so uspešni in srečni.

Kaj pa so vaši 3 razlogi, da se veselite današnjega delovnega dne?