Imate čas

Pred leti smo se veliko ukvarjali z upravljanjem časa ter sprememb in vidim, da so te teme ponovno aktualne. Sprememb si v konjunkturi nismo želeli oz. smo mižali pred njimi, čas pa je bil tudi kar dobro razporejena dobrina, saj smo si lahko privoščili dodatnega sodelavca.

"Image courtesy of Image courtesy of iosphere / FreeDigitalPhotos.net

“Image courtesy of Image courtesy of iosphere / FreeDigitalPhotos.net

Preteklih nekaj let je vzelo tako čas (praviloma je zaposlenih manj ali pa je več nalog na enega), kakor tudi pokazalo, da cona udobja ni nikoli pametna izbira. Kako vse narediti v tem kratkem času, kako žonglirati z novimi projekti ter samimi nujnimi stvarmi, kako si vzeti čas zase… so glavne teme, ki zavirajo osebne in organizacijske spremembe. Če za spremembe potrebujemo čas, časa pa ni, kaj storiti?

Slovenci imamo fin rek:”Hiti počasi”. Marsikoga spravi v slabo voljo, saj izgleda kot da se norčuje iz nas. A v resnici vsebuje veliko modrost. Ko imamo veliko obveznosti, ko časa primanjkuje, ko je veliko stvari pomembnih, je izrednega pomena, da se pravilno odločimo.

Pomembno je, da se nehamo slepiti, da bomo naredili vse, saj to nikoli ne uspe. Včasih naredimo veliko, a kako je s kakovostjo? Kako je z našimi odnosi z drugimi? Morda se komu to zdi nepomembno, a ravno odnosi in sodelovanje so lahko ključnega pomena, da naslednjič naredimo še več ali boljše.

Pravila upravljanja s časom so:

- ne odlašaj (tudi jamranje, smiljenje in jeza so odlašanje)

- naredi zoprne stvari prve

- določi prioritete (kaj je pomembno, ne zgolj nujno)

- načrtuj pomembno

- ne zapolni si celega dneva z aktivnostmi – načrtuj nepričakovano

- načrte zapiši in jim določi potreben čas

- vzemi si čas za razmislek

- najprej dokončaj eno stvar, preden se lotiš druge

- odpravi ali omeji motnje

- naučite se reči NE

- bodi realističen.

Na treningih pogosto slišim ljudi, ki imajo občutek, da sami ne morejo nič spremeniti – prioritete določa vodja, sodelavec, stranke, država… A če pogledamo zgornje nasvete, so vezani na nas – na naše odločitve in naše prioritete. Je pa res, da si pogosto tega ne priznamo. Koliko izmed nas, vrine še samo tisto zadevo, saj ne bo več kot 5 minut, ali komu je lahko reči NE svojemu nadrejenemu ali dobri stranki? Časa nimamo oz. ga ne upravljamo. Vsak izmed nas ima na dan 24 ur in kaj z njimi naredimo je v veliki meri odvisno od nas in naše naravnanosti.