Lahkotnost potovanja

Stereotip, da ženske vedno zapakiramo preveč stvari za na pot, je znan vsem.

In pogosto tudi drži. A ne le za ženske. Večina nas prenaša več, kot potrebujemo. Sama sem bila vedno ponosna na svojo prtljago, saj je bila večinoma omejena na enega do dva kosov. A kljub temu sem pogosto s potovanj prinesla oblačila, ki jih nisem uporabila. Zakaj? Ker sem jih vzela s seboj za vsak slučaj. Nikoli se ne ve, kaj te čaka. Zato je fino, da si pripravljen. Imeti stvari pod kontrolo je seveda druga beseda za to. NNNP princip – pa imejmo s seboj vse od večerne toalete do gojzarjev.

Lani je bil očitno čas, da to presežem. Z možem sva se odločila, da greva z nahrbtniki po Maleziji. Za razilko od ostalih potovanj, tokrat nisva imela še pred odhodom začrtane poti, rezerviranih hotelov in seznama obveznih ogledov. Imela sva letalske karte in zadnji dan je pogum ubežal pred “zdravo pametjo”, zato sva rezervirala še hotel za prva dva dneva.

Nahrbtniki so posrečena stvar. Precej hitro ugotoviš, kdaj si si zadal preveliko breme. Zato je bil kar izziv pripraviti nahrbtnih za skoraj enomesečno potovanje. Fizična sposobnost bije boje z mentalnimi konstrukt – kaj pa če bo mraz, kaj pa če bova šla zvečer kam ven… S pomočjo telesnih signalov sem torej pripravila 11+5kg prtljage. Knjige, kozmetika, fotoaparat (takrat še manjši) seveda vključeno.

Stvar, ki mi je bila vedno muka, je sedaj postala igra. Kako spraviti na carry-on vse kar rabim za 3-4 dni in se še vedno počutiti “pripravljeno”. Ali pa bi bilo bolje reči svobodno? Zanimivo se mi zdi, ko sredi Prage srečam prijateljico iz Londona, ki naju povabi na večerjo v nobel restavracijo, midva pa s seboj le popotniške kavbojke in mikice…. Prav zanimive stvari odkrivam o sebi in čeprav ni vedno lahko, je nadvse poučna in zabavna igra.

Igra odrekanja nadzoru, predajanju preprostosti in krepljenju samozavesti:

Nadzor – vedno poskušam biti pripravljena na vse sorte “kaj pa če-jev”. Sedaj predvidim, kaj je najbolj verjetno, ostale morebitne situacije pa improviziram, če pridejo. Neverjetno manj energije porabim za pripravo in večji je užitek.

Preprostost – manj tudi kupujem, ker izbirame preprosta, skladna in pralna oblačila. Kot vsaki ženski predstavlja nemobilna zbirka čevljev tudi meni še nerešljiv izziv, a tudi tu se uspem odločiti povprečno le za tri pare.

Samozavest – ja, nisem vedno pravilno oblečena za vse, kar se pojavi. A pri tem učim se nositi samozavest ne obleke. In neverjetno dobro se mi poda!

Ta igra pa ni omejena le na dejanska potovanja. Sami se odločamo, ali skozi življenje potujemo z veliko ali malo prtljage. Moj nasvet je tak:

S pomočjo samozavesti poenostavite življenje in popustite nadzor. Življenje bo bolj enostavno in zabavno.