Kaj je samozavest?

Na splošno imam občutek, da v Sloveniji samozavestni ljudje, ki štrlijo iz povprečja, niso preveč dobrodošli. Slovenci ne maramo, da kdorkoli kjerkoli “štrli ven”. Zato ima samozavest hitro negativno konotacijo petelinjenja, napihovanja in bahanja.

A zdrava samozavest je zelo pomembna za naše življenje in razvoj. Samozavest je čudna stvar. Zdi se mi, da ne glede na prepričanje ali jo imamo zadosti ali premalo, se vsi motimo. Samozavest je namreč večplastna. Pri sebi jo občutimo in pri drugih jo vidimo na različne načine.

Lahko gre za tisto glasno samozavest, ko se včasih delamo bolj pogumne (pametne) kot smo, da bi prepričali vsaj sebe. In pogosto prinese uspeh, saj je strah pred neuspehom lahko hujši kot strah pred čimerkoli drugim.

Potem je analitična samozavest – kakorkoli analiziramo sebe ali situacijo vedno najdemo argumente, da je to kar delamo prav. Popolnoma analiziramo stvari in ker poznamo vse odgovore, se počutimo varne.

Poznamo tudi strokovno samozavest, ki nam jo dajo vsa šolanja, diplome, certifikati.

Ženska in moška samozavest sta prisotni, če se predstavniki drugega spola obregnejo ob nas, in nam tako dajo vedeti, da smo opaženi.

Pa še kakšna “zunanja” samozavest bi se lahko našla. Nastane kadar se identificiramos s skupnim “prav/narobe”. Takrat dobimo zunanjo potrditev, ki hitro postane naša (edina) orientacija.

In potem je še latentna samozavest. Sama je sprva sploh nisem opazila in sem se velikokrat ocenila za nesamozavestno. A ko pridejo nove naloge, nov projekt, novo področje dela, težava ali zgolj nov kuharski recept,… se stvari kar lotim. Sploh ne pomislim. Ja, dejansko bi me marsikdo lahko označil kot nepremišljeno v takih situacijah. A ko začutim, da moja latentna samozavest reče da, vem da mi bo uspelo. Določeni jo imenujejo tudi intuicija ali pa “trebuh”. In res gre za neko notranjo moč.

Težava te latentne samozavesti pa so druge (zunanje samozavesti) – moja strokovna, ženska ali analitična samozavest me zmedejo in mi argumentirajo, zakaj odločitev ni bila pametna… Zdaj že vem, da je to le klepetanje mojih možganov in da jih lahko usmerim v bolj produktivno področje. Pošljem jih na pomoč latentni samozavesti. Ukažem jim, naj ji pomagajno pri novem prijektu ali nalogi. In ubogljivi kot so, to tudi storijo. Moja latentna samozavesta pa drži smer in mi pošilja impulze, da bo šlo. In glej ga zlomka, zares gre.

Torej poslušajte pozorno ne le vaše možgane, temveč tudi ostale dele vašega telesa in poskušajte prepoznati tanek glasek latentne samozavesti. Ko ga enkrat slišite, ga negujte kot nežno rastlino in zrasla bo v močno drevo, ki vam bo dalo zatočišče in moč, ko ju boste potrebovali.

Image courtesy:office.microsoft.com/en-us/images/