Ma(n)tranje!

Trdno verjamem, da to kar mislimo tudi postanemo oz. smo. Torej naše misli oblikujejo našo realnost. Sprva je bila to kar težka mentalna kost. Vzgojeni in izšolani smo namreč, da okolica je in mi se nanjo odzivamo. Verjamemo, da moramo najprej nekdo biti, da bi lahko potem tudi kaj spremenili v svojem življenju. A večina uspešnih (in bogatih) ljudi ve povedati, da so od nekdaj mislili drugače. Da je ključno, kako razmišljamo, ne kaj imamo, kdo smo…

Skozi razne komunikacijske in NLP treninge imamo morda o tem več vedenja, za znanja še vedno ni veliko. Kdaj ste nazadnje poslušali poročila, moške na pivu ali dame ob kavicah? Kaj je bila tema pogovorov? O čem govorite ob skupnih kosilih, večerjah, na poti? Iz dneva v dan smo premalo pozorni na besede in misli. Logično je, da naši možgani producirajo scenarije katastrof, saj je to njihova naloga – obvarovanje. Možgani so krasen delavec a slab vodja. Zato vzemite vodenje svojih misli v svoje roke.

Vzhodnjaki se pogosto poslužujejo mantre. Pomaga jim osredotočiti se na željeno misel ali občutek. Ko smo na jogi začeli prepevati “ohm”, so mi moji vzhodnjaški možgani vedeli marsikaj nekoristnega povedati na to temo. Zanimivo je, da ima “Ohm” tako pomen, kot pa tudi posebno vibracijo. Res poskusite in zadržite tisti “mmmmm” nekaj časa. Jaz imam občutek, kot bi me nekaj požgečkalo po telesu. Res zanimivo.

In če torej vzhodnjaki mantrajo, da dosežejo določeno stanje, kaj počnemo mi? Prav tako mantramo. No, pravzaprav se pogosto matramo. Naše mantre so besede, ki jih pogosto izgovorimo, naša mašila. Poslušajte pozorno sogovornike in poskušajte najti korelacijo med besedami, ki jih uporabljajo in njihovo naravnanostjo, vedenjem ali počutjem.

Če vzamemo samo mašila, lahko ugotovimo, da imajo različni narodi med svojimi prijljubjenimi različne besede.

Američani: “Sure! Great! Absolutely!” – in zdijo se samozavestni, prepričani in dosežejo gol v zadnji minuti

Srbi: “Svakako! Kako da ne!” – tudi ne skrbijo preveč in nekako jim že rata.

Slovenci: “Mislim.. Ne vem….Ne…” – in ostanemo zablokirani v svojih mislih, idejah, po bitkah pa izredno pametni.

Spremenite torej svoje mašilo, svojo mantro. Naj vam ustrezajo besede in tudi vibracija. in uživajte v pozitivnih spremembah vašega življenja.

Image courtesy:office.microsoft.com/en-us/images/