Kuharski tečaj kreativnosti

Bo že držalo, da se povsod lahko naučimo življenjskih lekcij, ki so nam namenjene. In tako je tudi moja prišla v zanimivi obliki.

Zadnjič sem se namenila poizkusiti nov recept za blitvin zavitek. Rada eksperimentiram z vegansko kuhinjo, ker je tako drugačna od vseh zapovedi po katerih se obnaša tradicionalna slovenska (evropska) kuhinja. Morda mi je že samo zaradi tega všeč. Pravila so se mi vedno zdela kot nekaj, kar mogoče velja za druge, zame pa zagotovo ne. Če mi je kdo rekel, da nekaj moram, sem prav z veseljm naredila ravno nasprotno. Nikoli nisem prenesla ukazovanja. In krasen občutek je, ko sem prebrala v neki pametni knjigi, da nisem le jaz taka. Da smo vsi ljudje nagnjeni k uporništvu, če nam nekdo ukazuje. A vendar delamo sami povsem kontra temu.

Pa da nadaljujemo z blitvinim zavitkom. Polotim se kuhanja in glej šment – le par vrstic recepta, pa toliko možnosti za eksperimentiranje. Začne se že pri moki. Namesto predpisane vzamem domačo mleto. Je bolj groba, a ker ne vem, kakšne hude cuisinske implikacije to lahko ima, me ne gane preveč. Blitvo zmiksaj – ne,ne… odločim se jo le seseklati z nožem (še vedno sem prepričana, da je to bolje). Pa seveda začimbe! Ljubim začimbe! Nikoli ne vem, kaj bo prišlo na vrsto. Malce vohanja, gledanja in v glavi se kar spoji čudežna mešanica…. Mmmm če to ni krasna lekcija kreativnosti, pa res ne vem! Ali sploh imamo različne začimbe? Smo že poizkusili kakšno novo? Drugačno kombinacijo?

In rezultat? Moka je bila seveda preveč groba (vem da ste vsi chefi to že vedeli) in tako se je kreativnost nadaljevala. Namesto zavitka bo …. sestavljanka. Ja zakaj pa ne, če so lahko rukoline posteljice in ostalo pohištvo, pa lahko tudi jaz en takle puzzle sestavim.

Blazno sem uživala v eksperimentiranju, iskanju kreativnih rešitev in adrenalinskem impulzu, ko sem stala pred neznanim. Bolj kot strah pred ponesrečenjem, me je gnala radovednost pred novim odkritjem.

In ko sem rezala blitvo, sem se zamislila nad sabo – kaj res ne morem slediti navodilom? Oja, lahko – če je absolutno nujno in če sem v življenjski nevarnosti (verjetno). Ampak drugače pa veliko bolj uživam v ekspirementiranju. In iz današnjega kuharskega tečaja poleg dobrega kosila (mož se strinja) sem dobila še življenjsko lekcijo kreativnosti.

Vredno vsekakor več kot le dobro kosilo. Poskusite!

Image courtesy:office.microsoft.com/en-us/images/