Znate reči ne?

ID-10079336

“Image courtesy of Image courtesy of David Castillo Dominic / FreeDigitalPhotos.net

Zadnje čase se podjetja in posamezniki spet pogosto sprašujejo, kako bolj učinkovito upravljati s časom in kako opraviti vse zadolžitve v času, ki je na voljo.

Problem pa ni čas. Problem je, da ne poznamo svojih meja, da jih precenjujemo ali da preprosto ne znamo reči NE!

Zakaj se nam stvari nakopičijo? To da so ljudje leni, neorganizirani in nesposobni je le del resnice. In takih je, se zdi, vse manj. Bolj ko gledam okoli sebe, bolj vidim, da za lenobo in nesposobnost ni več dosti prostora. Da so ljudje, ki se znajdejo v stiski časa tisti, ki so uspešni, organizirani, delavni in kompetentni. Z zagonom se lotijo novih izzivov, ne klonijo pred težavami in priskočijo na pomoč, ko je potrebno. Zanima jih veliko stvari in učijo se na vsakem koraku.

Ravno v tem pa tudi tiči težava. Preveč je vsega. Preveč informacij, projektov, ljudi in idej. Potrebno je ohranjati fokus. Nujno je reči NE! Reči ne ljudem, idejam in projektom. Omejiti informacije in razširiti dojemanje. Ni enostavno, je pa nujno. Nihče drug ne bo naredil tega namesto nas. Podjetja niso organizirana na način, da bodo skrbela za naše ravnovesje in prosti čas, za našo optimlano angažiranost. Projekti, ideje in podjetja vzamejo vse, kar dobijo. Na nas pa je, da se odločimo, koliko dobijo. Prava mera je ključ do uspeha na dolgi rok.

In ker je potrebno reči NE, prejšnji mesec ni bilo članka. Šlo bi, v poznih urah, a je bil NE za članek in JA za spanje, počitek, družino, ljudi. S tem pa tudi zanimiva tema za tokratni članek.